Bananen zijn sportvoeding bij uitstek. Ze bevatten verschillende soorten koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Wanneer je een banaan een tijdje in de fruitschaal laat liggen, wordt deze steeds bruiner en zoeter. Maar zijn die rijpe bananen ongezonder of geven ze juist meer energie om te lopen?

Wanneer zijn bananen het gezondst?

Bananen worden groen, en dus onrijp, geplukt. Op dat moment kun je ze beter niet eten. Ze zitten vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren. Echt lekker zijn ze ook niet.

Na ongeveer twee weken kan jij hem kopen in de supermarkt, dan is hij meestal net rijp en helemaal geel. Laat je hem even liggen, dan verschijnen er kleine bruine vlekjes op de schil. De banaan wordt met de dag zachter en zoeter, tot er geen geel stukje meer te zien is. Anders dan veel mensen denken, is een bruine banaan nog steeds prima te eten. Je kunt hem ook verwerken in een lekker bananenbrood, bananenpannenkoeken Alternatieve snacks voor tijdens het hardlopen baksel. Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood.

Rijpe bananen bevatten meer suiker

Maar wanneer kun je die banaan nou het beste eten? Dat ligt eraan of je energie nodig hebt om te lopen, of kijkt naar welke type banaan het gezondst is.

Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een jonge banaan dus de beste optie. Meer fruitsuiker klinkt misschien ongezond, maar het betekent ook dat de banaan je meer energie geeft voor je training of wedstrijd. Ook zijn de voedingsstoffen in rijpere bananen makkelijker op te nemen door je darmen, waardoor je sneller profijt hebt van de Waarom een banaan ideaal is voor hardlopers. Vegetarisch eten voor de marathon.

Jonge bananen bevatten meer resistent zetmeel

Toch wint de jonge banaan het van de superrijpe banaan als we kijken naar welk type het meest gezond is. Een net rijpe banaan bevat, naast minder suiker, namelijk ook meer zogeheten resistent zetmeel. Waar normaal zetmeel kan zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gedraagt resistent zetmeel zich als voedingsvezels. Die dragen bij aan een goede darmwerking. Daarnaast vermindert resistent zetmeel de kans op hart- en vaatziektes en diabetes.

Hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaalde voedingsstof, kun je meten aan de hand van de Glycemidische Index (GI). Doordat jonge bananen meer resistent zetmeel en minder suikers bevatten, scoren ze lager op de index. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan ongeveer 60, die van een onrijpe banaan de helft: 30.

Bananen zijn gezond

Bananen zijn een van de calorierijkste vruchten en bevatten relatief weinig vitamine C. Toch zijn ze zeker gezond, net rijp of niet. De gele tussendoortjes zitten vol voedingsvezels, kalium en zetmeel. Daarnaast verkleint het eten van fruit volgens het Voedingscentrum het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type-2 en darm- en longkanker. Eet smakelijk!