Om maar direct met de deur in huis te vallen: dat je tanden zo ruw voelen nadat je (rauwe) spinazie hebt gegeten, komt door het oxaalzuur dat erin zit. Dat stofje zit overigens in meer groenten en eetbare planten, zoals boerenkool, rabarber en cacaobonen. Hoe werkt dit precies? Dat lees je hieronder.

Ruw laagje op je tanden door spinazie

Als je voedsel eet dat rijk is aan oxaalzuur, gaat je lichaam aan het werk om het goedje op te nemen. Oxaalzuur bindt zich in je lichaam aan verschillende mineralen, waaronder ijzer en calcium. Het is calcium dat voor het gekke gevoel op je tanden zorgt.

En in je speeksel zit ook calcium. Zodra je de spinazie in je mond stopt, bindt het oxaalzuur zich aan het calcium, waardoor calciumoxalaat ontstaat. Dat goedje maakt kristallen aan die niet in water op te lossen zijn. Daarom blijven ze aan je tanden plakken. Dat voel je als je met je tong over je tanden glijdt na een spinaziemaal.

Kristallen van calciumoxalaat veroorzaken nierstenen

Calciumoxalaat is ongevaarlijk, maar bij mensen met een aanleg voor nierstenen kan het helpen om minder voedsel te eten dat rijk is aan oxaalzuur. De kristallen die ontstaan door het calciumoxalaat kunnen namelijk nierstenen veroorzaken. Het Radboudumc Gepubliceerd op: 09/03/2022.