Een sportdrankje na je training is heerlijk, maar onbewust zitten hier toch al snel veel suiker in. 'We eten wekelijks 99 klontjes aan toevoegde suikers. Dat is wel 20 kilo per jaar', vertelt Kim Brouwers, diëtist en kennisspecialist bij het Diabetes Fonds. Zonde! Want die toegevoegde suikers hebben we niet altijd nodig. Met deze 4 simpele stappen verlaag jij dat aantal suikerklontjes per week.
Zo eet je minder toegevoegd suiker
Hoog tijd om te wennen aan een minder zoete smaak. Daarom komt het Diabetes Fonds met de Is het gezond om je kiwi mét schil en al te eten. Hierbij eet je 7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers. 'Door je lichaam en geest te laten wennen aan een minder zoete smaak, raak je eraan gewend om minder suiker te eten.’
Let op: je hoeft niet helemaal suikervrij te leven. Ook in 'gezonde' producten, zoals groente en fruit, zit suiker. 'Uiteindelijk is suiker suiker, en ons lichaam zal suiker allemaal hetzelfde verwerken, of het nu biologische honing of gewone tafelsuiker is', legt Kim uit. 'Maar producten waar van nature suiker in zit, bevatten ook ontzettend veel vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft.' Tijdens de Is het gezond om je kiwi mét schil en al te eten eet je dus alleen Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood.
4 effectieve manieren om minder suiker te eten
Minder suiker eten is niet eenvoudig, aangezien het in veel producten verstopt zit. Door goed op te letten, leer je automatisch gezondere keuzes te maken. Om je op weg te helpen, geeft diëtist Kim een paar tips:
1. Maak een weekplanning
First things first: een goede voorbereiding is het halve werk. Door van tevoren al in kaart te brengen wat je op welke dagen gaat eten, is zo'n week zonder toegevoegde suikers veel beter vol te houden. Zo kom je niet in de verleiding om een ongezond tussendoortje te pakken.
2. Gezonde tussendoortjes in de buurt hebben
Komen we gelijk aan bij de tweede tip. 'Vul de fruitschaal en zorg dat je ook wat snackgroenten in huis hebt, eventueel met een yoghurtdip of een beetje hummus', adviseert Kim. 'Heb je nog chips, chocolade of koekjes in huis? Leg het uit het zicht.'
3. Voedingsetiketten (leren) lezen
Vermijd pakjes en zakjes en eet zoveel mogelijk vers. Vergeet ook niet van alle producten de voedingsetiketten te inspecteren. 'In veel producten zit suiker toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Bekijk eens de ingrediënten van vleeswaren, pastasaus, soep uit blik of lightproducten. Grote kans dat de fabrikant hier suiker aan heeft toegevoegd. Door deze producten te vervangen of zelf soep of saus te maken met verse producten, ben je veel gezonder bezig.' Ook producten die bekendstaan als 'gezond' of 'verantwoord' zitten soms boordevol suikers. Laat je dus niet misleiden.
Maar hoe lees je een etiket? Dat is best lastig, want vaak zit suiker verstopt onder andere namen. 'Suiker zit wel verstopt onder meer dan 50 schuilnamen.' Gelukkig heeft Kim een ezelsbruggetje: 'Alles wat eindigt -ose, -stroop of -siroop is suiker, dus kijk goed op het etiket naar de ingrediëntenlijst.’
4. Kleine foodswaps maken
Zodra je etiketten vergelijkt, zul je zien dat er grote verschillen kunnen zitten tussen producten. Zoek daarom goede vervangers of duik zelf de keuken in. Door kleine veranderingen toe te passen, verander je je leefstijl zonder dat je het echt doorhebt. Kies in plaats van kant-en-klare pastasaus voor gezeefde tomaten of maak een eigen saus met tomaten en Italiaanse kruiden.
Nog een laatste tip: Wees niet te streng voor jezelf en voel je niet te schuldig als je toch een keer zondigt. Het doel is om je beter over jezelf te laten voelen, niet slechter.