De afgelopen jaren is het eten van plantaardig vlees steeds gebruikelijker geworden om toch 'van de smaak van vlees kan genieten' zonder dieren of het milieu te schaden. We weten allemaal dat kip boordevol eiwitten zit en dus een goed onderdeel is van een gezond voedingspatroon, maar hoe zit het eigenlijk met plantaardig vlees?
Onlangs vergeleken onderzoekers de eiwitopname van plantaardig vlees met kippenvlees. Ze ontdekten dat de eiwitten in plantaardige vleesvervangers minder worden opgenomen dan de eiwitten uit kip.
Bevat plantaardig vlees net zoveel eiwitten?
Voor dit onderzoek creëerden de onderzoekers plantaardig 'kippenvlees' van sojabonenconcentraat en tarwegluten. Het eindproduct had een eiwitgehalte van maar liefst 24,2 procent (in kip zit 29,1 procent). Om te kijken hoe je lichaam deze eiwitten opneemt, werd gebruik gemaakt van vitro modellen. Dit zijn modellen die de processen in het maag-darm kanaal zo nauwkeurig mogelijk nabootsen om het aantal experimenten met proefdieren sterk te verminderen.
Wat blijkt? De dunne darm neemt de eiwitten in vleesvervangers minder goed op in de bloedbaan dan eiwitten uit kipfilet. Bij kippenvlees blijft van de meer dan 500 peptiden die werden geïdentificeerd slechts 15 procent over na vertering. Terwijl dit bij plantaardige vervangers ongeveer 50 procent overblijft na het verteringsproces. Een groot verschil, vinden de onderzoekers.
Lees ook: Volg Runners World
De verteerbaarheid en absorptie van vleesvervangers
Dat komt erop neer dat het eten van vleesalternatieven er dus toe kan leiden dat minder eiwitten in de bloedbaan belanden. Het is niet duidelijk of dit betekent dat veganisten door de verminderde absorptie automatisch ook sneller een eiwittekort hebben.
Er zit wel een kanttekening aan dit onderzoek. Je kunt namelijk niet alle plantaardige vleesvervangers over één kam scheren. Aangezien het vegetarische vlees in dit onderzoek voor 28 procent uit tarwe bestaat, zijn de huidige bevindingen mogelijk niet van toepassing op plantaardig vlees dat puur van sojabonen is gemaakt. De verteerbaarheid en absorptie van vlees(vervangers) is bijvoorbeeld afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- Eiwit type
- Verwerking- en kookmethoden
- Overige ingrediënten
Is plantaardig vlees gezond?
Maar is kip dan echt veel gezonder dan zijn plantaardige vervangers? Niet per se. Voor consumenten die graag een vegetarisch of vegan dieet volgen, is plantaardig vlees nog steeds een waardevolle eiwitbron. Het bevat namelijk een goed aminozuurprofiel. Daarnaast is plantaardig vlees vrij van groei-, vul en glansstoffen en bevat het geen antibiotica, in tegenstelling tot vlees. Veel experts concluderen daarom ook dat Womens Health NL. Of je nu meer vleesvervangers moet eten om vergeleken met kip de juiste hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen, valt buiten het bestek van dit onderzoek. Je kunt je eiwitten natuurlijk ook aanvullen met andere voedingsmiddelen, Womens Health NL.
Dat neemt overigens niet weg dat het een belangrijk onderzoek is. 'Als we dierlijk voedsel gaan vervangen door plantaardige alternatieven, willen we geen nadelige effecten hebben op de menselijke voeding en gezondheid', legt onderzoeker dr. David Julian McClements uit. 'Daarom is het belangrijk om het voedingsprofiel, de verteerbaarheid en het absorptiegedrag van plantaardig voedsel te vergelijken met dierlijke producten.'