Het zuivelschap is gigantisch. Je vindt er onder andere yoghurt, kwark en skyr in allerlei varianten. Wat zijn de verschillen tussen deze producten? Waarvan kun je het beste een bakje nemen bij je ontbijt of na je training?
Yoghurt
Om yoghurt te maken, voegen producenten melkzuurbacteriën toe aan melk. Hierdoor gaat de melk fermenteren. Een deel van de suikers die van nature in de melk voorkomen (lactose) wordt omgezet in melkzuur en zo ontstaat er yoghurt.
Er bestaat yoghurt met diverse vetpercentages: vol, halfvol en mager. Hoe vol en dus vet de yoghurt is, hangt af van welke melk gebruikt is. Daarnaast is er een verschil tussen stand- en roeryoghurt. Standyoghurt is zo stevig dat je het niet meer kunt schenken. Roeryoghurt is vloeibaarder, je giet het zo uit het pak in je schaaltje.
Kwark
De eerste stap in het productieproces is bij kwark hetzelfde als bij yoghurt. Aan melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Kwark is eigenlijk piepjonge kaas, want traditioneel bereide kwark wordt net als kaas dikker gemaakt door middel van stremsel. Kaas wordt geperst en krijgt vervolgens de tijd om te rijpen, kwark lekt uit en is daarna klaar voor consumptie.
Lees meer: Het eiwitgehalte van skyr en kwark verschilt dus niet zo gek veel van elkaar?
In de fabriek maken ze kwark op een snellere manier, namelijk met yoghurtbacteriën. Met room of melkpoeder maken ze de kwark vetter en/of dikker, zodat het eruit ziet en smaakt als kwark.
Skyr
Skyr is overgewaaid vanuit IJsland. Dit dikke melkproduct met zijn frisse smaakje werd daar ooit gemaakt van rauwe melk, stremsel en een beetje oude skyr dat wat bacteriën en gisten bevat. Onze supermarkt-skyr is gebaseerd op yoghurt of kwark, eventueel aangevuld met eiwitpoeder. Het is dikker dan yoghurt, maar romiger dan kwark. Het wordt vaak aangeprezen als ideaal product voor sporters vanwege het hoge eiwitgehalte. Of dit terecht is, lees je hieronder.
Vergelijking in voedingswaarde Yoghurt, kwark en skyr
De zuivelproducten yoghurt, kwark en skyr bevatten veel eiwit, vitamine B2 en B12 en calcium. De magere varianten bevatten geen of amper vet. Overigens kan het zo zijn Zo veel calorieën zitten er gemiddeld in de naturel, magere varianten per 100 gram als je voor de vollere variant kiest, dus juist de (half)volle versie kan een goede keuze zijn als je wat gewicht kwijt wilt.
Eiwitgehalte van yoghurt, kwark en skyr
Zo veel eiwit zit er gemiddeld in de naturel, magere varianten (per 100 gram):
- Volg Runners World
- Belangrijke vitamines voor spieren en gewrichten
- skyr: 10,6
Het eiwitgehalte van skyr en kwark verschilt dus niet zo gek veel van elkaar.
Calorieën van yoghurt, kwark en skyr
Zo veel calorieën zitten er gemiddeld in de naturel, magere varianten (per 100 gram):
- Advertentie - Lees hieronder verder
- kwark: 51 gram
- Zo veel calorieën zitten er gemiddeld in de naturel, magere varianten per 100 gram
In zuivelproducten met fruit en andere smaakjes zit vaak toegevoegde suiker en dan loopt het aantal calorieën flink op. Vind je naturel zuivel niet zo lekker, voeg dan liever wat vers fruit toe.
Verschil in prijs van yoghurt, kwark en skyr
Een liter yoghurt van het huismerk van een bekende supermarkt kost ruim 1 euro. Kwark is zo'n 50 cent duurder voor een kilogram. Qua prijs spant skyr overduidelijk de kroon: daar betaal je zo het dubbele voor.
Conclusie
Yoghurt, kwark en skyr passen alle drie prima in een gezond voedingspatroon. Heb je de extra eiwitten hard nodig (dit zijn vijf signalen dat je te weinig eiwitten eet) en vind je het geen probleem om wat dieper in de buidel te tasten, dan is skyr de beste optie. Wil je wat minder spenderen en toch veel eiwit binnenkrijgen: kwark is een uitstekend alternatief. Je smaak speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Houd je nu eenmaal niet van de structuur van skyr of kwark? Aan yoghurt heb je nog steeds een heel gezonde optie.