Alles waar te voor staat is niet goed, alleen tevreden. Het zijn de wijze woorden van mijn moeder. We weten dat teveel suiker niet goed voor ons is en toch eten we vrijwel allemaal veel te veel suiker op een dag. Gemiddeld 20 suikerklontjes! 3 x het aanbevolen maximum.
Natuurlijke en geraffineerde suiker
Als we het over teveel suiker hebben, hebben we het vooral over geraffineerde suiker. Suiker wat gezuiverd is in de fabriek. Denk dan aan kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker. In Nederland wordt suiker vooral gewonnen uit de suikerbiet. Het sap van de suikerbiet wordt in de fabriek gezuiverd en ontdaan van verschillende stoffen. Uiteindelijk ontstaat er witte suiker. Geraffineerde suiker bevat geen nuttig voedingsstoffen. Daarom is het ook van belang om voeding tot je te nemen met natuurlijke suikers (groenten en fruit). Naast suiker bevatten deze producten met vitaminen, mineralen en vezels, belangrijke voedingsstoffen.
Lees ook: Alternatieve snacks voor tijdens het hardlopen
Teveel suiker is gevaarlijk
Extreem moe zijn na het eten is niet normaal en ook niet gezond. Vooral koolhydraten en snelle suikers zorgen voor een snelle stijging van de suikerspiegel. In fastfood zitten bijvoorbeeld veel snelle suikers. Als de suikerspiegel snel stijgt, zorgt het lichaam ook weer voor een snelle daling. Deze snelle daling kan levensgevaarlijk zijn. Hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen zijn reacties van het lichaam op de snelle daling. Blijf je teveel suiker eten, dan kunnen de insulinereceptoren in het lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes type 2. Herken je bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan de huisarts.
Lees ook: Alles wat je moet weten over suikers
Moe van teveel suiker
Als er veel suiker in één keer naar binnen wordt gewerkt, stijgt de suikerspiegel heel snel. Je voelt de energie door het lichaam stromen. Dat overschot aan suiker moet door het lichaam worden afgevoerd. Daar zorgt de alvleesklier voor door een dot extra insuline af te geven. De insuline zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen door de lichaamscellen. De suikerspiegel daalt nu weer snel door de insuline. Dit zorgt voor de dip en vermoeidheid.
Hoe voorkom je vermoeidheid na het eten?
1. Eet gezond
Op korte termijn zal gezond eten (schijf van vijf) zorgen voor minder vermoeidheid na het eten. Op de lange termijn zul je merken dat je veel meer energie hebt.
2. Test jezelf op allergieën
Als je al gezond eet en toch vermoeid bent na het eten, dan kan dat veroorzaakt worden door een allergie. Dit kan je zelf testen door bij te houden wat je eet en op te letten hoe je lichaam reageert. De huisarts raadplegen kan natuurlijk ook.
3. Eet niet teveel tegelijkertijd
Het is beter om meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden te eten dan in één keer heel veel te eten. Teveel eten zorgt ervoor dat je lichaam veel energie gaat besteden aan het verteren van al dat eten. Spieren en hersenen krijgen minder aandacht met vermoeidheid tot gevolg.
4. Maak een eetschema
Een eetschema zorgt ervoor dat je vrij eenvoudig bovenstaande in de praktijk kan brengen. Op onze website beschrijven we het eet- en trainingsschema van Abdi Nageeye. Let op, dit is het schema van een topatleet. Het is zeker geen schema om één op één over te nemen als recreatieve loper. Het geeft wel inzicht in wat er voor nodig is om goed te presteren. Wil je zelf aan de slag met een schema. Neem dan contact op met een voedingsdeskundige.
5. Slaapgebrek
Zoals vaker met kwaaltjes, kan de oorzaak lastig op te sporen zijn. Wie weet heb je helemaal geen overschot aan suiker. Structureel slaapgebrek kan ervoor zorgen dat het lichaam steeds in rust- of slaapstand wil schieten. Zorgen voor 7 à 8 uur slaap kan geen kwaad. Een powernap na het eten ook niet trouwens.
Bron: fitchef.nl, sportrusten.nl