Eet een banaan voor het slapengaan en je valt makkelijker in slaap. Wat? Ja, dat is wat meerdere gezondheidsgoeroes en -websites je vertellen. Waar komt dat verhaal vandaan? En snijdt het ook hout?

Slaap je beter door het eten van een banaan?

Dat je beter zou slapen van een banaan, zou komen door een specifiek stofje: tryptofaan. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine. En die stofjes zijn weer nodig om slaperig te worden en in slaap te blijven. Het verhaal dat een banaan helpt bij een goede nachtrust, klinkt dus plausibel.

Maar heeft één banaan echt zoveel effect op je slaap? Dat voeding invloed heeft op ons lichaam staat buiten kijf. Iemand die gevarieerd eet en genoeg vitaminen binnenkrijgt, is een stuk gezonder dan iemand die alleen maar patatjes eet. Maar het effect onderzoeken van specifieke stofjes in voedsel, zoals tryptofaan, is ontzettend lastig.

Want hoe bepaal je dat het echt dát stofje is dat het effect veroorzaakt? Je moet dan exact monitoren wat mensen binnenkrijgen, en andere factoren uitsluiten, zoals onderliggende gezondheidsklachten, leeftijd, gender en algehele levensstijl. En zelfs als je al deze valkuilen weet te omzeilen, moet je er rekening mee houden dat ieder lichaam anders kan reageren op hetzelfde voedsel. Onderzoeken of je beter slaapt van een banaan is dus erg lastig. Laat staan dat je kunt zeggen hoe lang van tevoren je de banaan moet eten als je goed wil slapen.

Het effect van tryptofaan

Maar laten we de onderzoeken naar tryptofaan eens nader bekijken, daar is namelijk een hoop over geschreven. Het stofje zit niet alleen in bananen, maar ook in zuivel, kalkoen, pinda's en nog veel meer voedselproducten. Amerikaanse onderzoekers keken in 2023 naar acht studies die een link leggen tussen genoeg vitaminen binnenkrijgt. Ook zij liepen tegen eerdergenoemde onderzoeksproblemen aan. Toch konden ze met enige voorzichtigheid stellen dat de inname van melkproducten de slaapkwaliteit bevordert.

En Indiase onderzoekers gaven in 2021 zestig-plussers twee weken lang bananen om te kijken wat het deed met hun slaap. De eerste groep kreeg 130 gram banaan per dag, de tweede groep 260 gram en de controlegroep kreeg geen bananen. Voor de beeldvorming: een banaan is ongeveer 150 gram.

De proefpersonen moesten ook drie keer vertellen hoe ze sliepen: voorafgaand aan de studie, na zeven dagen en na veertien dagen. De groep die de meeste bananen te verstouwen kreeg, sliep na twee weken het beste. Zeiden ze. Maar studies die vooral leunen op enquêtes moet je met een korreltje zout nemen. Een bloedtest om bijvoorbeeld de melatonine-aanmaak te testen na al die bananen hebben ze niet gedaan.

Beter slapen

Dus, moet je lekker veel bananen eten als je goed wil slapen? Dat het tryptofaan in bananen helpt bij de aanmaak van melatonine en serotonine, kan best kloppen. Maar of één banaan je daarbij gaat helpen, is twijfelachtig. Maar als jij denkt dat het helpt, dan moet je het vooral doen. Het placebo-effect is ontzettend sterk.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?