Havermout is het perfecte ontbijtje voor hardlopers, maar het is wel belangrijk om te kiezen voor de juiste ingrediënten. Doe je dit niet? Dan kan je gezonde ontbijt opeens veranderen in een ongezonde optie. Wij hebben daarom zes ingrediënten die je liever wil vermijden op een rij gezet.

1. Bewerkte pindakaas

Pindakaas is een van onze favoriete producten. Het geeft je een verzadigd gevoel, het zit vol eiwitten en onverzadigd vet. Perfect bij je havermoutje, dus! Maar let op. Kies je voor een bewerkte variant? Dan krijg je waarschijnlijk ook een flinke portie suiker binnen. Kies daarom voor 100 procent pindakaas. Je kunt dit op de ingrediëntenlijst herkennen als het maar één ingrediënt bevat: pinda.

2. Teveel honing of suiker

Of je nu kiest voor honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker of tafelsuiker: suiker is suiker. Nu heb je suiker nodig om te functioneren, maar te veel is nooit goed. Ook bestaat er een verschil waar je suiker uit haalt. Zo kun je beter kiezen voor fruit. Fruit bevat namelijk niet alleen suiker, maar ook gezonde vitaminen, mineralen en vezels. Geef je havermout daarom smaak met fruit of kies voor alternatieven zoals kaneel, ongezoete cacaopoeder, vanille-extract.

3. Gedroogd fruit

gezonde eiwitbronnen voor vegetariërs Volg je Runners World al op. Gedroogd fruit klinkt misschien als een goed idee, maar het bevat keer meer calorieën dan vers fruit en minder vezels. Noted!

4. De verkeerde (plantaardige) melk

Je kunt met (plantaardige) melk de nodige eiwitten toevoegen aan je havermout, maar kies wel voor de juiste variant. Zo zijn sommige opties voor plantaardige melk gezoet en bevatten ze veel suiker. Kies daarom voor ongezoet. Ook kiezen mensen weleens voor volle melk om het extra romig te maken, maar in combinatie met pindakaas en noten krijg je al snel te veel vetten binnen. Wil je toch volle melk? Vervang dan de helft met water om het gezonder te maken.

5. Nutella, chocolade en verkruimelde koekjes

Dit spreekt voor zich, maar het komt vaker voor dan je denkt. Er gaan genoeg video's rond op social media waarbij mensen hun havermout een update geven met Nutella, blokjes chocolade of verkruimelde koekjes. Hartstikke lekker natuurlijk, maar zo krijg je tijdens het ontbijt wel ineens veel suiker en vet binnen. Af en toe is dit geen probleem, maar het moet geen standaard ontbijt worden.

6. Te veel toppings

Je kunt je havermout overladen met gezonde superfoods, maar te veel is nooit goed. Zo zijn pindakaas en noten erg gezond, maar wel heel calorierijk. Hou het daarom bij een handje noten of een eetlepel pindakaas. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij het klaarmaken van havermout? Dit zijn 7 veelvoorkomende fouten met havermout.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?