In het winkelschap vind je tal van supplementen waar vaak een waslijst aan gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Visolie is daar één van. Dit supplement zou onder andere je immuunsysteem ondersteunen én je helpen sneller te herstellen. Is het voor hardlopers slim om zo’n visolie supplement te slikken? We vragen het aan sportdiëtist Marja Ockeloen – van der Hulst.

‘Voedingssupplementen zijn het glazuur op de taart’, zegt de sportdiëtist. ‘Als je geen taart hebt, heeft het ook niet zoveel zin om glazuur erop te doen. Wat ik daarmee wil zeggen: je basisvoeding is heel erg belangrijk en het vertrekpunt. Je voeding moet voldoende energie, maar ook voldoende voedingsstoffen bevatten om goed te kunnen sporten.’

In deze voeding zitten veel omega 3-vetzuren

Eén van de voedingsstoffen die je lijf helpt gezond te blijven, zijn omega 3-vetzuren. Dit zijn meervoudig, onverzadigde vetzuren. ‘Er zijn drie type omega 3-vetzuren’, legt Ockeloen – van der Hulst uit. ‘Alfalinoleenzuur (ALA) is een plantaardige vorm van omega 3-vetzuren en vind je bijvoorbeeld in lijnzaad, walnoten en in kleine hoeveelheden in bladgroenten. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), in de volksmond bekend als visvetzuren, zijn dierlijke omega 3-vetzuren en zitten vooral in vette vis.’

Als jij gezond en gevarieerd eet, haal je meestal al voldoende omega 3-vetzuren uit je voeding. De Gezondheidsraad adviseert om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In de praktijk betekent dit dat je één keer per week vette vis zou moeten eten. 'Vaker dan één keer per week vette vis eten is met het oog op de resten bestrijdingsmiddelen, zware metalen, dioxinen en PFAS die ook in vis voorkomen niet aan te raden', voegt de sportdiëtist daar aan toe.

Als vegetariër of veganist zet je geen vette vis op het menu, maar ook dan kun je omega 3-vetzuren uit je voeding halen. ‘Met een eetlepel lijnzaad zit je ook al ruim aan de aanbeveling voor omega 3-vetzuren van de Gezondheidsraad. En deze vetzuren zitten ook in bijvoorbeeld een handje walnoten, raapzaadolie en sojaolie.'

Wanneer heeft het zin om visolie te slikken?

Volgens de sportdiëtist is het daarom ook niet nodig om supplementen met visolie te slikken. Je kunt omega 3-vetzuren prima uit je voeding halen. Waarom zou je dan toch visolie supplementen slikken? Lukt het jou om wekelijks vis te eten Runners World + Virtuoos.

Sneller herstellen met visolie supplementen

De Amerikaanse wetenschappers verzamelden een groep van 32 jonge, getrainde mensen. De ene helft van de groep kreeg een supplement met 2, 4 of 6 gram visolie. De andere groep kreeg een placebo. Na een onderzoeksperiode van zeven weken bleken de deelnemers die de supplementen met 6 gram visolie kregen minder spierpijn te hebben en sneller te herstellen.

De bijwerkingen van visolie

Het ging hier echter om een kleine studie waar je nog niet al te veel conclusies uit kunt trekken. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen of visolie echt helpt bij het herstel na een zware training én om te onderzoeken of het veilig is om visolie in deze hoge doseringen in te nemen.

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid adviseert niet meer dan 5 gram EPA en DHA, beiden aanwezig in visolie, in te nemen. Mogelijke bijwerkingen van het slikken van visolie zijn buik- en darmklachten, een vieze smaak in de mond en uitslag, maar dit komt allemaal zelden voor.

Maar je kunt de supplementen dus ook prima in het winkelschap laten staan en in plaats daarvan elke week een portie vette vis eten, zoals zalm, makreel of haring. Doe je dat liever niet? Dan zijn er ook plantaardige voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren of kun je af en toe een supplement met algenolie Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands krillolie Volg Runners World.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?

Lettermark
Geraadpleegde expert:Marja Ockeloen – van der Hulst
Sportdiëtist

Marja Ockeloen – van der Hulst is sportdiëtist en lid van de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland. Ze is ook verbonden aan TeamNL als voedingsexpert. In haar parktijk begeleidt ze zowel topsporters als recreatieve sporters om hun voeding beter te laten aansluiten bij wat hun lichaam voor een goede sportprestatie nodig heeft.