'Liters water drinken is supergezond', 'Je kunt er nooit te veel van drinken' en het zou zelfs helpen om af te vallen en oververhitting te voorkomen... Wat is er waar over water? Dit zijn negen feiten en fabels over water drinken.
1. Veel water drinken is gezond
Hoeveel liter moet je per dag drinken? Je leest weleens dat je dagelijks 3 liter water zou moeten drinken, want veel water drinken zou gezond zijn. Dat klopt niet helemaal. Vegetarisch eten voor de marathon Volg je Runners World al op.
Wil je weten hoeveel water je per dag drinkt? Dan kun je dit bijhouden met een handige drinkbeker, maar je kunt ook je glazen tellen. Een doorsnee waterglas heeft een inhoud van 200 tot 250 milliliter, dus twee liter komt overeen met tien kleine glazen of acht wat grotere. Het hoeft overigens niet per se water te zijn, alle dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname. Een lekker bakkie koffie, kopje thee of glas melk telt net zo goed mee.
2. Te veel water drinken is gevaarlijk
Wat gebeurt er als je te veel water drinkt? Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Ga je veel meer water drinken? Dan kan er Eten voor de marathon: eet dit in de laatste week Volgens het Continentie Centrum volgens het Voedingscentrum kan veroorzaken. Als je extreem veel drinkt, kan er zelfs een ophoping aan vocht in je hersenen ontstaan. Te veel water drinken is dus zeker gevaarlijk.
Hoewel dehydratie veel vaker voorkomt bij hardlopers, kun je ook teveel drinken tijdens een race. Wil je watervergiftiging voorkomen? Volg je Runners World al op Dit is een fabel. Je lichaam verliest niet meer vocht als je cafeïne drinkt fail proof, omdat het gevoel van uitdroging een van de symptomen is van een watervergiftiging. Je kunt daarom het beste een zweettest doen. volgens het Voedingscentrum.
3. Van veel water drinken ga je veel plassen
Ren jij halverwege je training altijd wel een keer naar de wc? Misschien komt dat omdat je simpelweg overdrijft met je waterinname. Want inderdaad: drink je veel, dan moet je ook vaak plassen. Volgens het Continentie Centrum neemt je lichaam bij veel drinken meer vocht op en dat moet ergens naartoe. Je nieren filteren daarom het overtollige vocht uit je bloed en zetten dit om in urine.
4. Je urine moet helder zijn
Is je urine zo helder dat het bijna op water lijkt? Dan geeft dat aan dat je te veel water hebt gedronken. De kleur van urine hoort licht geel te zijn. Wanneer je urine de kleur heeft van appelsap of donkerder en zelfs ruikt, dan moet je even bijtanken. Water drinken: 8 feiten en fabels.
5. Van cafeïne droog je uit
Dit zijn de gevolgen als je te weinig water drinkt. Volg Runners World. Intermittent Fasting: Dit zijn de voor- en nadelen stimuleert cafeïne je nieren waardoor je eerder moet plassen, maar je gaat er niet meer van plassen. Je verliest daarom uiteindelijk niet meer vocht. Koffie en thee dragen daarom gewoon bij aan je vochtinname.
6. Water werkt het beste om gehydrateerd te blijven
Water drinken is gezond. Maar ondanks dat water een goede manier is om gehydrateerd te blijven, is het niet altijd de beste keuze. Water is genoeg voor een rustige loop van een uur op een koele dag. Op een warme zomerochtend waarbij je veel transpireert en zout verliest, kun je ook wat natrium innemen. Zout helpt je lichaam om water vast te houden. Sportdrankjes (Zo eet je overdag als je s avonds een race loopt) Intermittent Fasting: Dit zijn de voor- en nadelen elektrolyten Of bekijk dit hydratatieplan voor je volgende marathon handige drinksystemen voor tijdens het hardlopen.
7. Veel water drinken helpt bij afvallen en 'ontgiften'
Er is geen bewijs dat veel water drinken je lichaam reinigt. Te veel water kan juist het vermogen van de nieren om bloed te zuiveren lichtelijk beschadigen. Drink je normaal gesproken graag suikerrijke frisdranken of alcoholische drankjes die veel calorieën bevatten en wil je wat afvallen? Dan is overstappen op water wel verstandig. Dat scheelt je een heleboel calorieën en kan dus zeker helpen om wat gewicht te verliezen.
8. Veel water drinken verlaagt je risico op oververhitting
Oververhitting oftewel een hitteberoerte is levensgevaarlijk. Je lichaamstemperatuur stijgt ongecontroleerd door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Voldoende water drinken is belangrijk, maar kan oververhitting niet voorkomen. Goed getraind en uitgerust aan de start van een wedstrijd is belangrijk. Luister bovendien goed naar je lichaam. Zo herken je de signalen van een hitteberoerte.