Bananen zijn heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te gebruiken. Ze bezitten, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van diverse soorten koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Sportvoeding bij uitstek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over bananen.
Wat is er zo gezond aan een banaan?
Als kind leerde je waarschijnlijk al dat fruit gezond is en dat je genoeg fruit moet eten. Veel mensen associëren een banaan daarom met gezond. Er zitten echter ook een hoop suikers in. Opzich niet heel erg, je hebt immers als duursporter gewoon suikers nodig. Toch zijn er mensen die bananen afzweren vanwege de hoeveelheid suiker die erin zit. Zonde, want een banaan bevat allerlei gezonde voedingsstoffen die je in andere zoete snacks echt niet gaat vinden.
In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van bananen.
In dit artikel wordt de afweging tussen een banaan en een sportgel verder uitgelegd kalium en B-vitaminen die hartstikke goed zijn voor het zenuwstelsel en zit er bijvoorbeeld ook tryptofaan in. Dat is goed om serotonine (het gelukshormoon voor je runner's high) een banaan is prima voedsel voor duursporters Hoe plan je het eten rondom een avondtraining. Belangrijke vitamines voor spieren en gewrichten rijk aan vezels, hoe minder rijp, des te meer vezels. Dat bevordert de stoelgang. Of je nu last hebt van verstopping of juist van diarree, een banaan helpt je stoelgang te reguleren.
Waarom bananen ideaal zijn voor hardlopers (en andere duursporters)
Bij hardloopwedstrijden zie je vaak dat je bij verzorgingsposten ook een stukje banaan kan pakken. Ook zal je vaak een amateurwielrenner met een banaan in zijn achterzak zien. Bananen en duursporten zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet zo gek, want geel met bruine stippen. Zowel voor, tijdens als na je rondje hardlopen kun je prima naar een banaantje grijpen. Ze zijn van nature hygiënisch verpakt, zijn makkelijk mee te nemen, zijn licht verteerbaar en leveren ongeveer 25 gram koolhydraten afhankelijk van de grootte en rijpheid van de banaan. Een banaan is dan ook een prima In dit artikel wordt de afweging tussen een banaan en een sportgel verder uitgelegd.
Dit zegt de kleur van een banaan
Een onrijpe banaan is groen en lang niet zo zoet als een overrijpe banaan. Naar mate de banaan rijper wordt, wordt meer zetmeel omgezet in suikers. Zo wordt je banaan dus steeds slapper en zoeter. Hoe plan je het eten rondom een avondtraining terwijl een rijpe banaan juist handiger is voor tijdens het sporten, omdat die meer suikers levert. Het percentage suiker kun je redelijk bepalen aan de hand van de kleur van je banaan:
- 0% - zeer groen
- 3 – 6,5% - groen
- 15-19% - geelgroen
- 19-20% - geel
- 22,4% - geel met bruine stippen
Voedingswaarde banaan
De voedingswaarde van een banaan is dus mede afhankelijk van de fase van het rijpingsproces. Bij een grote gele banaan (165 gram) is de voedingswaarde als volgt:
- 152 kcal energie
- 0,5 gram vet
- 0,2 gram verzadigd vet
- 33 gram koolhydraten
- 25,6 gram suikers
- 3,1 gram vezels
- 1,8 gram eiwit
- 0 gram zout
Pak eens een banaantje!
Als hardloper at je waarschijnlijk al een hoop bananen en dat kun je met gerust hart blijven doen. Een banaan bevat suikers, maar die heb je ook gewoon nodig bij het sporten en bovendien is er niks aan de hand als je met mate consumeert. Een banaan bevat ook allerlei gezonde stoffen die je gewoon nodig hebt. Ga voor of tijdens je training voor een rijpe banaan voor de extra suikers. Buiten je training om kun je juist beter voor een wat groenere banaan gaan.