Veel hardlopers vragen zich af of ze nou wel of niet moeten eten voor of na een training. En als ze wel eten: wat kunnen ze dan het beste kiezen om er zoveel mogelijk voordelen uit te halen?

Eten vóór of na je ochtendtraining?

Veel lopers vinden het heerlijk om te gaan hardlopen voordat ze naar hun werk gaan. De vraag of je dan het beste voor of na de ochtendtraining kan eten is afhankelijk van de volgende factoren: Probeer je te presteren? Dan kun je beter vooraf gaan eten en kiezen voor een meer koolhydraatrijk menu dat makkelijk opneembaar is. Zoals witbrood met jam, ontbijtkoek of wat fruit. Kies je voor afvallen, dan kun je ervoor kiezen na de training te eten en heb je naast koolhydraten ook meer eiwitten nodig (voor een goed herstel). Kies dan voor volkoren brood en een bakje yoghurt of kwark. Zorg er wel voor dat je de avond ervoor voldoende energie hebt binnengekregen om 's ochtends te kunnen lopen. Op deze thema's kun je naar hartelust variëren, maar dit is de basis.

Zo stem je training en voeding het best op elkaar af

Eten als je 's avonds nog gaat hardlopen

Het is nogal individueel of je kunt lopen op een lege of volle maag. Sommige kunnen er niet tegen, maar door lange gewenning lukt het ze toch om kort voor een training te eten. Je lichaam is daar echter niet goed voor gebouwd. Veel energie gaat tijdens inspanning automatisch naar je spieren en zo komt je spijsvertering energie tekort. Je kunt dan last krijgen van het voedsel in je maag of je presteert ongemerkt minder goed. Het is slimmer om voor de training iets te eten dat licht verteerbaar is en je energie voor onderweg geeft, zoals een banaan of wat ontbijtkoek. Na de training snakken je spieren juist naar voedsel in de vorm van koolhydraten en eiwitten. Je kunt die voorraden het best in de eerste dertig minuten (tot twee uur) aanvullen.

Eiwitshake na (bijv. 10 km) hardlopen nuttig?

Het antwoord op de vraag of het zinvol is om een eiwitshake te nemen na een run van circa 10 kilometer? Ja, een eiwitshake is zeker zinvol. Na afloop moet je zo snel mogelijk (het liefst binnen een half uur, zeker binnen twee uur) koolhydraatrijk voedsel innemen, om de lege voorraadkast weer met energie te vullen. Die kast vult zich dan juist het makkelijkst. Bovendien kun je met voldoende eiwitten ook het herstel bevorderen, want dat zijn de bouwstenen waarmee je (sterkere) spieren maakt. Voorts vinden sommigen het lastig om meteen na de training te eten en gaat een shake er waarschijnlijk makkelijker in.

Lees ook:

redenen waarom je meer kiwi’s moet eten?
Het beste ontbijt voor een ochtendtraining
Door Runners World

Auteur: Runner's World


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? x voedingsmiddelen voor een sterk immuunsysteem!