Wist je dat een zoete aardappel, in tegenstelling tot een normale aardappel, wél groente is? Daarom is-ie een stuk gezonder. Hoe je ‘m het beste kunt bereiden? Dat leggen onze collega’s van Women’s Health uit.
De zoete aardappel: voordelen vs. nadelen
Een zoete aardappel heeft ontelbaar veel gezondheidsvoordelen. De bataat, zoals de zoete aardappel ook wel genoemd wordt, heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en zit vol met bijvoorbeeld vitamine B6, wat goed voor je hart is. Verder bevat-ie fosfor, ijzer, Recept: Salade met zoete aardappel, biet & avocado.
Het enige nadeel van de zoete aardappel is dat je er niet te veel van moet eten: je kunt er gele uitslag van krijgen. De boosdoener is het stofje bèta-caroteen. Wist je dat diezelfde stof ook zit in groenten als wortel, winterpompoen en groene bonen? Gelukkig is de uitslag niet schadelijk, plus je bent er zo vanaf als je iets minder van deze geelmakende groentes eet.
En zo is-ie op z’n gezondst
Hoe je een zoete aardappel het beste kunt bereiden zonder dat-ie z’n voedingswaarden verliest? Kies voor koken of stomen, boven bakken en roosteren. Dat vertelt wetenschapper Michael Greger, die je misschien wel kent uit de Netflix-docu Food Choiches. Als je dat doet, blijven de antioxidanten in de zoete aardappel het best bewaard.
Bakken versus koken
Ook als je door een microscoop zou kijken, zou je zien dat koken beter is dan bakken: bij koken gaan minder moleculen kapot. Daarnaast gaat het zetmeel van de zoete aardappel binden, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Tot slot: de glycemische index (de maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed worden opgenomen) blijkt bij gekookte zoete aardappel ook veel beter. Dit betekent dat het koken van zoete aardappel positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Wil je de zoete aardappel dus optimaal gebruiken? Kook ‘m voortaan.
WRecept: Salade met zoete aardappel, biet & avocado? Advertentie - Lees hieronder verder!