Bietensap. Inmiddels een oude bekende. Bietensap wordt door sommige duursporters nog steeds gebruikt als natuurlijke doping. Het drinken van dit rode knolgewas zou ervoor zorgen dat je hardloopprestaties aanzienlijk verbeteren. Maar is dat wel zo? Hoe gezond is het drinken van bietensap? Of is het zelfs gevaarlijk? Wij zochten het voor je uit.
Het effect van bietensap op je hardloopprestaties
De reden dat duursporters bietensap drinken is omdat bieten rijk zijn aan nitraat. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet en nitriet wordt op zijn beurt weer omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide zou voor betere doorbloeding van de spieren zorgen waardoor je ook meer zuurstof kunt opnemen. Het effect daarvan is dat je makkelijker kunt lopen – en dit is ook bewezen. Zo zijn er onderzoeken die positieve resultaten laten zien van het effect van het drinken van bietensap op de sportprestaties. Desondanks lijkt het erop dat het wetenschappelijk niet voor iedere duursporter is bewezen dat het drinken van bietensap kan helpen om de prestaties te verbeteren. Zo zou het voor een professionele sporter minder toegevoegde waar hebben dan voor een amateur.
Hoeveel bietensap moet je drinken
Hoeveel vers bietensap je moet drinken om resultaat te boeken is niet helemaal duidelijk. Het lijkt ergens tussen de 300 ml en 500 ml per dag te liggen - en dit voor een week lang. Het beste drink je jouw shots bietensap 2,5 uur voordat je moet pieken. Er bestaan inmiddels ook bietensap shots die veel geconcentreerder zijn dan gewone vers bietensap, zodat atleten in verhouding veel nitraat binnen kunnen krijgen zonder liters bietensap te moeten drinken. Dit is misschien maar beter ook, want bietensap schijnt naar aarde te smaken. Niet heel smakelijk, dus!
Bietensap drinken gevaarlijk?
Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands is het drinken van grote hoeveelheden bietensap niet gezond. Naast dat lopers problemen kunnen krijgen van de maag en darmen, kun je door zoveel bietensap te drinken de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) nitraat makkelijk overschrijden. Een lange tijd te veel nitraatrijk eten zou zelfs kunnen leiden tot een hoger risico op kanker. Omdat het niet bekend is wat het langetermijneffect is van veel bietensap drinken, is het advies om terughoudend te zijn met grote hoeveelheden rode biet.
Lage bloeddruk en bietensap
Een extra effect van bietensap kan zijn dat het je bloeddruk verlaagt. Als je dus al een lage bloeddruk hebt, is het belangrijk om uit te kijken met het drinken van bietensap. Een lage bloeddruk kan gevaarlijk zijn en kan er onder andere voor zorgen dat je eerder flauwvalt.
Roze urine
Op de wc geschrokken van roze urine? Als je de laatste dagen veel bietensap hebt gedronken, dan kan het goed zijn dat het daarvan komt. De roze kleur van je urine kan gelukkig geen kwaad, maar ziet er wel een beetje vreemd uit. Het kan zelfs zijn dat je ontlasting een andere kleur krijgt door bieten.
Conclusie
Wil je bietensap drinken ter bevordering van jouw hardloopprestaties? Lees je dan goed in, laat je gezondheid nakijken of bespreek het met je huisarts. En zoals voor alles in het leven geldt: 'te veel' is natuurlijk nooit goed.